Droombaan! Of droombanen?

Home / Algemeen / Droombaan! Of droombanen?

Vaak komen mensen bij ons met het idee dat ze hun droombaan gaan vinden.

Als een coachee tegen mij zegt: ik zou zo graag iets willen doen met mijn liefde voor schrijven. Dan moedig ik dat aan, maar zeg ik tegelijkertijd: wat zou nog meer bij je kunnen passen?

Dit doen we om twee redenen:

Eén is: je moet niet wedden op 1 paard. Vanzelfsprekend is het leuk om na te denken over wat je zou doen als alles kon. Maar verzin altijd een plan B. Want wat als je eerste plan niet uitvoerbaar is? Het schrijversvak staat er nou niet om bekend dat het goed betaalt en bovendien is er veel concurrentie. Het zou zonde zijn als je op dat moment weer helemaal opnieuw naar de tekentafel moest. We zullen dus altijd proberen om minimaal 3 verschillende scenario’s te formuleren voor hoe je loopbaan zich zou kunnen vervolgen.

De tweede reden is dat we op deze manier een belangrijk ingrediënt toevoegen aan iemand zijn streven naar een doel: het hebben van hoop. Als je op weg bent naar een belangrijke bijeenkomst, zou je dan liever 1 of meerdere routes naar het adres weten?  Wat als je achter een boerenprotest komt te zitten?
Hoop is de vaardigheid om te zien waar je naartoe wilt én het zien van meerdere mogelijke routes om daar te komen, zodat je ook bij obstakels op je weg door kunt gaan. Hoop is één van de vaardigheden die je volgens het gedachtegoed van psychologisch kapitaal zelf kunt vergroten.
Door het formuleren van scenario’s vergroten wij de hoop van een coachee waarmee ze meer vertrouwen krijgen dat het ze gaat lukken. Dat geeft rust. Én je hebt iets te kiezen!

Dus hoe zou jouw loopbaan zich mogelijk kunnen vervolgen?