Smeed het ijzer als het koud is

Home / Algemeen / Smeed het ijzer als het koud is

In de onzekere tijden van vandaag de dag is een terugkerend onderwerp in onze gesprekken “piekeren”. Oftewel gedachtes die regelmatig opkomen, zonder dat we daar iets voor doen. Ze zijn onbewust en hoeven niet waar te zijn. In momenten van onzekerheid of stress zijn we geneigd om niet rationeel na te denken maar onze stress of onzekerheid te laten spreken.

Een instrument dat wij vaak inzetten om meer grip te krijgen op deze “gedachtes” is het ABCDE-schema. Hiermee kan de klant een stressvolle gebeurtenis rationeel bekijken en nagaan of de gedachtes wel kloppen bij de gebeurtenis. In het geval van eens stressvolle situatie is dit handig, aangezien dat een moment is dat de ratio overvallen wordt door de emotie. Het ABCD-schema helpt om het ijzer te smeden als het koud. Met andere woorden, het helpt om je eigen emoties te reguleren.

Hoe werkt het?

Het model bestaat uit de volgende stappen:
A= Aanleiding. Beschrijf de situatie die je stress gaf precies mogelijk en vraag je af wat precies de aanleiding was voor de spanning of stress;
B= Gedachten. Welke gedachten komen er bij je op?
C= Emotie en gedrag: Welke emoties voel je en hoe gedraag je je? Zijn deze emoties en dit gedrag helpend?
D=Stel je gedachten ter discussie. Onderscheid de onrealistische gedachten van de rationele gedachten. Ga na of de gedachten logisch zijn, of dat het slechts rampscenario’s zijn en of ze je verder helpen. Zo niet? Laat ze dan los.
E= Effectief gevoel en gedrag. Focus op de rationele gedachten en bedenk welke emotie en gedrag je kunnen helpen in deze situatie.

Om eerlijk te zijn, gebruiken wij zelf ook dit schema om onze eigen gedachtes in het juiste perspectief te zetten.